in English
Gustaf Fagerberg bildas

01

Jan
1970

Gustaf Fagerberg bildas

Den 15 mars 1897 startade Carl Gustaf Fagerberg handelsbolaget Gustaf Fagerberg som 1924 sedan ombildades till aktiebolaget Gustaf Fagerberg AB.

Till en början var företaget inriktat på trävaror och fungerade som agent för olika tillverkare. Förutom trävaror fanns bland annat hästskor från Häfla bruk, kolskyfflar, spadar, kolhinkar och andra tidstypiska produkter. Men Fagerberg hade även en marin profil och sålde styrmaskiner för fartyg, maskintelegrafer och stabilisatorer. Kunderna bestod av varv och järnhandlare från västra Sverige.

Företaget höll till på Södra hamngatan i närheten av Trädgårdsföreningen ända fram till 1915. Då flyttade företaget till Göteborgs första betonghus på Kronhusgatan 16. Där fanns lagret i källaren i samma byggnad. Att välja en källarlokal till sitt lager kan tyckas vara ett ovanligt val då de produkter som fanns i lager bland annat var tunga stångjärn från Fagersta. Men förmodligen var trivseln hög där för på samma adress huserade företaget ända till 70-talet då de nuvarande lokalerna byggdes.