in English

28

Sep
2020

Förlängda svetsändar – Worcester

Nyheter

Fagerberg har länge erbjudit förlängda svetsändar för vissa större (DN65-) Worcester ventiler. Det betyder att korta rörbitar svetsats fast på husändarna, BWH, BWJ och BWM. Förlängda svetsändar används för att ventilen skall kunna svetsas in direkt och därmed behövs den inte plockas isär i samband med insvetsningen. Längden på förlängningen varierar beroende på ventilens storlek men vanligtvis är längden 7,5-10 cm. Husändarna har efter förlängning kallats XBH, XBJ och XBM.

Efter att vi nyligen gjort nya svetstester med ventiler utan förlängning i kol- och syrafast stål så kommer vi nu att frångå förlängda ändar för ventilmodellerna nedan. Testerna visade att temperaturen på insidan av husändan var mycket låg i samband med insvetsning. Därför finns det ingen risk att skada vare sig säte eller hustätning under insvetsning. Självklart erbjuder vi dock fortfarande förlängda svetsändar till de kunder som så önskar.

Fagerberg anser att ventiler i kol- och syrafaststål kan direktmonteras. Det är alltså inte längre nödvändigt med förlängda svetsändar. Ett krav är dock att svetsningen sker med TIG utrustning och av kvalificerad personal.

Observera att ventiler med säten i UHMWPE (U) och Acetal (Y) inte kan svetsas in direkt då materialet inte klarar en högre temperatur än 80°C.

De ventiler som tidigare har blivit förlängda på detta sätt är:

  • A459 (DN65-150)
  • A599 (DN50-100) – fulloppsvariant av A459
  • F459 (DN65-150)
  • F599 (DN50-100) – fulloppsvariant av F459

Notera: Fagerberg har på eget initiativ utfört svetsprovet. Worcester originaldokumentation kommer inte att uppdateras med ovan nämnda information.

Vid frågor, så är ni välkomna att kontakta oss så hjälper vi er!
Här kan du läsa mer om våra kulventiler